
Tento recept na medové cukroví podobné klasickým perníčkům krásně provoní celý dům Vánocemi a navodí tak tu správnou adventní atmosféru.
- 45 min.
- 4 porce
Ingredience
TĚSTO: 550 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 60 g másla, 4 lžíce medu, 200 g cukru moučka | |
KRÉM: 750 g bílého Selského jogurtu Hollandia, 8 lžic slazeného kondenzovaného mléka, 150 g vlašských ořechů | |
Hladká mouka na podsypání, vlašské ořechy na ozdobu | |
Jemné plátýnko, vykrajovátka |
Postup přípravy
- Večer před plánovaným pečením si jogurt opatrně vyklopíme do čistého plátýnka (příp. utěrky) a vložíme do cedníku nad misku, kde jej necháme po dobu 12 hodin (přes noc) odkapat od syrovátky.
- Další den smícháme všechny ingredience na těsto a zpracujeme je dohromady tak, aby těsto bylo jednolité. Pracovní desku pak posypeme moukou a těsto vyválíme na tenký plát (3-4 mm). Pomocí vykrajovátek vytvoříme jednotlivé kousky, které rozložíme na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C 5-10 minut dle síly těsta. Jakmile máme cukroví hotové, pustíme se do přípravy krému.
- Odkapaný jogurt smícháme s kondenzovaným mlékem a najemno namletými oříšky. Důkladně promícháme a vzniklým krémem slepujeme a zdobíme cukroví.
- Cukroví uchováváme v lednici a doporučujeme spotřebovat do 1 týdne.
Tip
Na ozdobu můžete použít ořechy v karamelu, jednoduše je přilepíte zbylým krémem.