Suroviny na 4 porce
Brambory (varný typ A)
600 g
Vejce
2 ks
Mrkev
80 g
Celer bulva
35 g
Petržel kořen
35 g
Sterilované okurky bez nálevu
60 g (3 okurky)
Nálev z okurek
20 ml (1 plná PL)
Hrášek (mražený)
60 g
Cibule
50 g
Bílý Originál Selský jogurt Hollandia
170 g
Hořčice plnotučná
50 g (2–3 vrchovaté lžičky)
Cukr krupice
1/2 lžičky
Worcesterská omáčka
1 lžička
Pepř celý
3 kuličky
Nové koření celé
3 kuličky
Bobkový list
2 listy
Sůl
dle chuti
Mletý pepř
špetka
Postup
Příprava základu
- 1
Brambory důkladně omyjte a vařte ve slupce v neosolené vodě, dokud nezměknou. Poté je slijte, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
- 2
Vejce dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte 10 minut natvrdo. Sceďte je, zchlaďte studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
- 3
Mrkev, celer a petržel očistěte, nakrájejte na větší kusy a v hrnci s vroucí, lehce osolenou vodou vařte asi 10–15 minut společně s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření. Poté zeleninu slijte a nakrájejte na malé kostičky.
- 4
Nakrájejte sterilované okurky na malé kostičky a cibuli na co nejjemněji dokážete.
- 5
Mražený hrášek přelijte horkou vodou, aby se prohřál, a nechte okapat.
- 6
Do velké mísy dejte nakrájené brambory, vejce, zeleninu, okurky, cibuli a hrášek a vše opatrně promíchejte.
Dochucení a odležení salátu
- 7
K připravenému základu přidejte bílý Originál Selský jogurt Hollandia, hořčici, nálev z okurek a dochuťte troškou cukru, worcesterskou omáčkou, solí a pepřem.
- 8
Všechny ingredience důkladně promíchejte tak, aby se brambory nerozmačkaly. Salát vložte do uzavíratelné nádoby a nechte v lednici alespoň 24 hodin odležet.
- 9
Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte.