bcg-object

Lehký a chutný bramborový salát s jogurtem

icon arrow
Bramborový salát je jedním ze synonym Vánoc, bez něj by to zkrátka nešlo. Receptů na tuto vánoční klasiku existuje nespočet, každá rodina má svůj vlastní originál. Pokud máte letos chuť trochu experimentovat, zkuste připravit naši originální odlehčenou verzi s jogurtem.

Suroviny na 4 porce

Brambory (varný typ A)

600 g

Vejce

2 ks

Mrkev

80 g

Celer bulva

35 g

Petržel kořen

35 g

Sterilované okurky bez nálevu

60 g (3 okurky)

Nálev z okurek

20 ml (1 plná PL)

Hrášek (mražený)

60 g

Cibule

50 g

Bílý Originál Selský jogurt Hollandia

170 g

Hořčice plnotučná

50 g (2–3 vrchovaté lžičky)

Cukr krupice

1/2 lžičky

Worcesterská omáčka

1 lžička

Pepř celý

3 kuličky

Nové koření celé

3 kuličky

Bobkový list

2 listy

Sůl

dle chuti

Mletý pepř

špetka

Postup

Příprava základu

  1. 1

    Brambory důkladně omyjte a vařte ve slupce v neosolené vodě, dokud nezměknou. Poté je slijte, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.

  2. 2

    Vejce dejte do studené vody, přiveďte k varu a vařte 10 minut natvrdo. Sceďte je, zchlaďte studenou vodou, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.

  3. 3

    Mrkev, celer a petržel očistěte, nakrájejte na větší kusy a v hrnci s vroucí, lehce osolenou vodou vařte asi 10–15 minut společně s bobkovým listem, kuličkami pepře a nového koření. Poté zeleninu slijte a nakrájejte na malé kostičky.

  4. 4

    Nakrájejte sterilované okurky na malé kostičky a cibuli na co nejjemněji dokážete.

  5. 5

    Mražený hrášek přelijte horkou vodou, aby se prohřál, a nechte okapat.

  6. 6

    Do velké mísy dejte nakrájené brambory, vejce, zeleninu, okurky, cibuli a hrášek a vše opatrně promíchejte.

Dochucení a odležení salátu

  1. 7

    K připravenému základu přidejte bílý Originál Selský jogurt Hollandia, hořčici, nálev z okurek a dochuťte troškou cukru, worcesterskou omáčkou, solí a pepřem.

  2. 8

    Všechny ingredience důkladně promíchejte tak, aby se brambory nerozmačkaly. Salát vložte do uzavíratelné nádoby a nechte v lednici alespoň 24 hodin odležet. 

  3. 9

    Před podáváním ochutnejte a případně dochuťte.