Vepřová panenka s chřestem, jogurtovou omáčkou a ořechy

Chřestová sezóna je v plném proudu. Pokud jste mu ještě nepodlehli, teď máte šanci. Kombinace s panenkou, jogurtovou omáčkou a ořechy je prostě dokonalá. Mňam.
  • 50  min.
  • 2  porce

Ingredience

Vepřová panenka 350 g
Citron 1 ks
Anglická slanina 2 plátky
Bílý nebo zelený chřest 1 svazek
Panenský olivový olej
Mořská sůl
Mletý čerstvý pepř
Bylinky na ozdobu
Na omáčku
Selský jogurt bílý 200 g
Majonéza 2 lžíce
Sardelové řezy 2 ks
Stroužek česneku 1 ks
Nasekané vlašské ořechy 2 lžíce
Nastrouhaná kůra z BIO citronu půl lžičky
Pomerančová šťáva 1 lžíce
Sůl
Pepř

Postup přípravy

  1. Do masa vetřeme olej a opepříme. Necháme minimálně dvě hodiny odležet.
  2. Rozehřejeme pánev na střední teplotu. Na pánvi necháme ohřát trochu oleje a rozetřeme ho. Panenku opékáme z každé strany asi 8 minut. Opečené maso zabalíme do alobalu a necháme odpočinout.
  3. Mezitím v pánvi opečeme měsíčky citronu a slaninu.
  4. Chřest připravíme v páře do měkka. Záleží na velikosti chřestu, zpravidla příprava trvá 6-10 minut.
  5. Všechny suroviny na omáčku rozmixujeme do hladka, osolíme a opepříme.
  6. Maso podáváme nakrájené na plátky s omáčkou, citronem, slaninou a chřestem.