Red Velvet cake

Vláčný. Nadýchaný. Sametový. Red Velvet neboli Červený Samet vás okouzlí hned po prvním soustu a nepustí. Vyzkoušejte naši odlehčenou verzi s jogurtem a jahodami.
  • 50  min.
  • 8  porcí

Ingredience

Hladká mouka 120 g
Vejce 5 ks
Olej 5 lžic
Cukr krystal 200 g
Práškové potravinářské barvivo (červené) 2 lžičky
Holandské kakao 3 lžíce
Bílý Selský jogurt Hollandia 1 500 g
Cukr moučka 4 lžíce
Jahody 250 g
Špetka soli
Máslo na vymazání formy
Hrubá mouka na vysypání formy
Jemné plátýnko

Postup přípravy

  1. Večer před pečením necháme bílý jogurt vykapat od syrovátky. Do sítka vložíme jemnou látku, vlijeme jogurt a sítko postavíme na mísu, aby měla syrovátka kam odkapávat. Takto necháme v lednici přes noc.
  2. Druhý den se pustíme do přípravy korpusu. Oddělíme bílky od žloutků, bílky dáme do velké mísy a žloutky do skleničky. Do bílků přidáme špetku soli a šleháme do tuhého sněhu. Poté postupně přisypáváme cukr krystal a šleháme, dokud se netvoří pevné špičky. Pak přidáváme žloutky a olej.
  3. Nakonec smícháme mouku, barvivo a kakao a vzniklý sníh vařečkou opatrně vmícháme do těsta. Hotové těsto vlijeme do vymazané, vysypané formy a pečeme na 150 °C cca 30-40 minut. Vychladlý upečený korpus pak dvakrát prořízneme.
  4. Vykapaný jogurt mezitím vyjmeme z lednice, osladíme moučkovým cukrem dle chuti, řádně promícháme a promazáváme do proříznutého korpusu. Nakonec ozdobíme jahodami a můžeme podávat.

Tip

Do jogurt můžeme vmíchat maliny, jahody či jiné oblíbené ovoce.