Pečená dýně s cizrnou

Pečená dýně s cizrnou a kurkumovým dresingem s rozinkami je zdravým, lehce orientálním pokrmem, který potěší chuťové buňky nejen o zimních večerech. Navíc kurkumu neboli indický šafrán se právě v tomto období hodí přimíchat do jídla, a to kvůli jejím protizánětlivým a antioxidačním účinkům. Na závěr si smlsnete na rozinkách.
  • 30  min.
  • 2  porce

Ingredience

Olej 3 lžíce
Malá cibule 1 ks
Dýně Hokaido 1 ks
Nakládaná cizrna 150 g
Kurkuma 1 lžička
Rozinky hrst
Bílý jogurt Hollandia 250 g
Šťáva z ½ limetky
Sůl

Postup přípravy

  1. Dýni rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na měsíčky a poskládáme na plech. Přidáme cizrnu, olej (2 lžíce), sůl, promícháme a vše pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 20 - 25 minut.
  2. Během pečení si připravíme dresing. Na pánvičce rozpálíme olej (1 lžíci) a orestujeme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme sůl a na závěr i kurkumu. Ihned stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Po vychladnutí vmícháme jogurt a limetkovou šťávu.
  3. Hotovou dýni naservírujeme na talířek, přidáme kurkumový dresing a posypeme rozinkami. Dýni si můžeme vychutnat jak samotnou, tak například s rýží.

Tip

Pokud patříte mezi milovníky tymiánu a chcete přidat trochu čerstvých bylinek, můžete jím na závěr jídlo posypat.