
Pečená dýně s cizrnou a kurkumovým dresingem s rozinkami je zdravým, lehce orientálním pokrmem, který potěší chuťové buňky nejen o zimních večerech. Navíc kurkumu neboli indický šafrán se právě v tomto období hodí přimíchat do jídla, a to kvůli jejím protizánětlivým a antioxidačním účinkům. Na závěr si smlsnete na rozinkách.
- 30 min.
- 2 porce
Ingredience
Olej | 3 lžíce |
Malá cibule | 1 ks |
Dýně Hokaido | 1 ks |
Nakládaná cizrna | 150 g |
Kurkuma | 1 lžička |
Rozinky | hrst |
Bílý jogurt Hollandia | 250 g |
Šťáva z | ½ limetky |
Sůl |
Postup přípravy
- Dýni rozpůlíme, zbavíme semen, nakrájíme na měsíčky a poskládáme na plech. Přidáme cizrnu, olej (2 lžíce), sůl, promícháme a vše pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 20 - 25 minut.
- Během pečení si připravíme dresing. Na pánvičce rozpálíme olej (1 lžíci) a orestujeme na kostičky nakrájenou cibulku, přidáme sůl a na závěr i kurkumu. Ihned stáhneme z ohně a necháme vychladnout. Po vychladnutí vmícháme jogurt a limetkovou šťávu.
- Hotovou dýni naservírujeme na talířek, přidáme kurkumový dresing a posypeme rozinkami. Dýni si můžeme vychutnat jak samotnou, tak například s rýží.
Tip
Pokud patříte mezi milovníky tymiánu a chcete přidat trochu čerstvých bylinek, můžete jím na závěr jídlo posypat.