
Léto přímo volá po dortech, při kterých využijete všechno ovoce, které najdete na zahrádce. Připravili jsme pro vás lehký dort s malinami a borůvkami, který "vyletní" každý prostřený stůl.
- 60 min.
- 10 porcí
Ingredience
Vejce | 3 kusy |
Špetka soli | |
Cukr krupice | 100 g |
Olej | 3 lžíce |
Hladká mouka | 100 g |
Mražené maliny | 200 g |
Bílý selský jogurt Hollandia | 1 kg |
Cukr moučka | 10 lžic (nebo dle chuti) |
11,5 plátků želatiny + 4 lžíce vody | |
ovoce na ozdobu |
Postup přípravy
- Nejprve začneme korpusem. Bílky se solí ušleháme do pěny a poté postupně zašleháváme cukr. Jakmile se utvoří pevné špičky, přidáme žloutky, olej a ještě chvíli mícháme. Nakonec opatrně vařečkou vmícháme mouku a směs vlijeme do vymazané a vyložené formy pečícím papírem. Pečeme 20 minut na 150 °C.
- Během pečení doporučujeme začít s krémem. Želatinové plátky necháme ve sklenici s vodou nabobtnat po dobu 5 minut. Vedle si v míse smícháme jogurt s malinami a cukrem. Vše řádně promícháme. Nabobtnalé želatinové plátky necháme opatrně okapat a zahřejeme v kastrůlku se čtyřmi lžícemi vody, a to jen po krátkou dobu, než se želatina zcela rozpustí.
- Do rozpuštěné želatiny pomalu přidáváme jogurtovou směs, dokud se vše řádně nepromíchá (neztrácejte ale čas, želatina začne rychle tuhnout). Směs vlijeme na vychladlý korpus a ihned necháme ztuhnout v lednici. Po ztuhnutí dort dozdobíme ovocem a podáváme vždy vychlazený.
Tip
Do jogurtu můžete vmíchat jakékoli jiné oblíbené ovoce a tvořit tak pořád nové a nové variace dortů.