Lehký letní dort s malinami a borůvkami

Léto přímo volá po dortech, při kterých využijete všechno ovoce, které najdete na zahrádce. Připravili jsme pro vás lehký dort s malinami a borůvkami, který "vyletní" každý prostřený stůl.     
  • 60  min.
  • 10  porcí

Ingredience

Vejce 3 kusy
Špetka soli
Cukr krupice 100 g
Olej 3 lžíce
Hladká mouka 100 g
Mražené maliny 200 g
Bílý selský jogurt Hollandia 1 kg
Cukr moučka 10 lžic (nebo dle chuti)
11,5 plátků želatiny + 4 lžíce vody
ovoce na ozdobu

Postup přípravy

  1. Nejprve začneme korpusem. Bílky se solí ušleháme do pěny a poté postupně zašleháváme cukr. Jakmile se utvoří pevné špičky, přidáme žloutky, olej a ještě chvíli mícháme. Nakonec opatrně vařečkou vmícháme mouku a směs vlijeme do vymazané a vyložené formy pečícím papírem. Pečeme 20 minut na 150 °C.
  2. Během pečení doporučujeme začít s krémem. Želatinové plátky necháme ve sklenici s vodou nabobtnat po dobu 5 minut. Vedle si v míse smícháme jogurt s malinami a cukrem. Vše řádně promícháme. Nabobtnalé želatinové plátky necháme opatrně okapat a zahřejeme v kastrůlku se čtyřmi lžícemi vody, a to jen po krátkou dobu, než se želatina zcela rozpustí.
  3. Do rozpuštěné želatiny pomalu přidáváme jogurtovou směs, dokud se vše řádně nepromíchá (neztrácejte ale čas, želatina začne rychle tuhnout). Směs vlijeme na vychladlý korpus a ihned necháme ztuhnout v lednici. Po ztuhnutí dort dozdobíme ovocem a podáváme vždy vychlazený.

Tip

Do jogurtu můžete vmíchat jakékoli jiné oblíbené ovoce a tvořit tak pořád nové a nové variace dortů.