
Podává se moučník tak dobrý, že těžko budete odolávat dlouho. Krémový základ ve spojení se svěží citronovou pěnou a jahodami je sázka na jistotu. Předehřejte si troubu, tady je recept.
- 50 min.
- 8 porcí
Ingredience
Bílky | 135 g |
Cukr krupice | 135 g |
Žloutky | 90 g |
Hladká mouka | 135 g |
Moučkový cukr na posypání | |
Citronová šťáva | 75 ml |
Moučkový cukr | 60 g |
Vejce | 50 g |
Žloutky | 40 g |
Máslo | 50 g |
Želatina | 5 plátků |
Citronová šťáva | 40 g |
Krémový jogurt Farmář Hollandia | 100 g |
Cukr krupice | 53 g |
Voda | 13 g |
Bílky | 25 g |
Smetana ke šlehání | 150 g |
Jahody | 200 g |
Jahodové pyré | 2 lžíce |
Limetková kůra | |
Bazalka |
Postup přípravy
- Bílky s cukrem vyšleháme do pevného sněhu. Rychle vmícháme žloutky a prosátou mouku. Vzniklé těsto naplníme do zdobícího sáčku s hladkou trubičkou a na pečicí papír vytvoříme dva kulaté korpusy. Ze zbylého těsta vytvoříme rovné proužky (tvar cukrářského piškotu), které budou použity na okrajové zdobení dortu. Před pečením posypeme moučkovým cukrem. Pečeme na 180 °C přibližně 7 minut.
- Připravíme si lemon curd. Ve vodní lázni (použijte hrnec se silnějším dnem) zahřejeme za stálého míchání citronovou šťávu, vejce, žloutky a moučkový cukr. Mícháme tak dlouho, dokud směs neztuhne. Přidáme máslo, zamícháme a necháme vychladnout.
- Následuje příprava jogurtové mousse. Z citronové šťávy si oddělíme ⅔. Šťávu zahřejeme společně s želatinou.
- Zbylou ⅓ citronové šťávy smícháme s jogurtem.
- Smetanu vyšleháme do tuha.
- Cukr a vodu zahřejeme na 121°C. Jakmile rozvar dosáhne požadované teploty,začneme šlehat bílky. Rozvar přilijeme do bílků a šleháme do vychladnutí.
- Do takto připravené vychladlé bílkové směsi vmícháme nejprve jogurtovou směs a potom vyšlehanou smetanu.
- Na jahodový kompot si nadrobno nakrájíme čerstvé jahody a bazalku. Přidáme limetkovou kůru a jahodové pyré. Dobře promícháme.
- Do formy s odnímatelným dnem vložíme korpus a okraje vyložíme pečenými proužky. Dno pokryjeme polovinou jogurtové mousse, následuje polovina lemon curd a vše uzavřeme druhým korpusem. Postup opakujeme. Druhý korpus opět pokryjeme zbylou mousse a druhou polovinou lemon curd. Poslední vrstvu tvoří jahodový kompot.
- Hotový dort ozdobíme čerstvými jahodami, bazalkou nebo jedlými květy. Můžeme jej posypat moučkovým cukrem.
Tip
Vyzkoušejte moučník také s jiným ovocem, napříkad s vypeckovanými třešněmi.