
Hrušková sezóna se pomalu ale jistě blíží, proto je ideální čas vyzkoušet skvělý recept na hruškový koláč. O kombinaci sladkého ovoce, karamelové omáčky s pomerančovou šťávou a křehkého těsta se vám bude zdát ještě hodně dlouho. Připraveni na chuťový zážitek?
- 40 min.
- 5 porcí
Ingredience
Korpus | |
Hladká mouka | 220 g |
Moučkový cukr | 50 g |
Máslo | 150 g |
Sůl | |
Karamelizované hrušky | |
Hrušky | 3 ks |
Cukr | 100 g |
Pomerančová šťáva | 100 g |
Máslo | 50 g |
Zálivka | |
Skořicový cukr | 20 g |
Moučkový cukr | 30 g |
Smetana | 200 ml |
Selský jogurt bílý | 100 g |
Žloutky | 60 g |
Postup přípravy
- V míse smícháme mouku se změklým máslem, moučkovým cukrem a solí.
- Důkladně zpracujeme ingredience do směsi podobné drobence. Do předem vymazané formy vsypeme směs a vtlačíme.
- Pečeme v troubě na 160 °C cca 10 minut.
- Hrušky si oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
- Z cukru si vytvoříme v kastrůlku karamel, do něj vlijeme pomerančovou šťávu.
- Vložíme hrušky a necháme chvilku provařit. Přidáme máslo a ještě promícháme.
- Hrušky vyskládáme na předem upečený korpus.
- Všechny ingredience na zálivku společně promixujeme. Hotovou směs vlijeme na připravený korpus.
- Vložíme do trouby a pečeme na 160 °C cca 40 minut, dokud směs neztuhne.