Hruškový koláč

Hrušková sezóna se pomalu ale jistě blíží, proto je ideální čas vyzkoušet skvělý recept na hruškový koláč. O kombinaci sladkého ovoce, karamelové omáčky s pomerančovou šťávou a křehkého těsta se vám bude zdát ještě hodně dlouho. Připraveni na chuťový zážitek?
  • 40  min.
  • 5  porcí

Ingredience

Korpus
Hladká mouka 220 g
Moučkový cukr 50 g
Máslo 150 g
Sůl
Karamelizované hrušky
Hrušky 3 ks
Cukr 100 g
Pomerančová šťáva 100 g
Máslo 50 g
Zálivka
Skořicový cukr 20 g
Moučkový cukr 30 g
Smetana 200 ml
Selský jogurt bílý 100 g
Žloutky 60 g

Postup přípravy

  1. V míse smícháme mouku se změklým máslem, moučkovým cukrem a solí.
  2. Důkladně zpracujeme ingredience do směsi podobné drobence. Do předem vymazané formy vsypeme směs a vtlačíme.
  3. Pečeme v troubě na 160 °C cca 10 minut.
  4. Hrušky si oloupeme a nakrájíme na měsíčky.
  5. Z cukru si vytvoříme v kastrůlku karamel, do něj vlijeme pomerančovou šťávu.
  6. Vložíme hrušky a necháme chvilku provařit. Přidáme máslo a ještě promícháme.
  7. Hrušky vyskládáme na předem upečený korpus.
  8. Všechny ingredience na zálivku společně promixujeme. Hotovou směs vlijeme na připravený korpus.
  9. Vložíme do trouby a pečeme na 160 °C cca 40 minut, dokud směs neztuhne.