
Napadlo vás někdy, že si můžete doma snadno připravit čerstvý sýr? Postačí vám k tomu jen kvalitní jogurt a jemné plátýnko. Aby byl sýr ještě lahodnější, přidáváme navíc smetanu, čerstvé bylinky a koření.
- 10 min.
- 10 porcí
Ingredience
Bílý jogurt Hollandia | 400 g |
Smetana ke šlehání 33% | 250 ml |
Čerstvé bylinky | |
Sůl | |
Pepř | |
Jemné plátýnko |
Postup přípravy
- Jogurt můžeme před výrobou sýra ochutit, a to téměř čímkoli – solí, kořením a čerstvými bylinkami, nebo dokonce medem, ořechy a sušeným ovocem.
- Jogurt smícháme se smetanou, bylinkami a ostatními ingrediencemi. Směs opatrně vlijeme do čistého plátýnka (příp. utěrky) a vložíme do cedníku nad misku, kde ji necháme po dobu 24 hodin odkapat od syrovátky. Hotový sýr konzumujeme ihned nebo uchováváme v ledničce.
Tip
Vykapanou syrovátku nevyhazujeme – pomáhá při hubnutí nebo se přidává do chleba.