
Sladkých teček není nikdy dost! A obzvlášť těch s jogurtem. Příjemnou sladkokyselou chuť našeho hedvábného citronového koláče dotáhnete k dokonalosti přidáním kandovaného citronu. Ale pozor, ze stolu potom zmizí cobydup!
- 45 min.
- 8 porcí
Ingredience
Hladká mouka | 1,5 hrnku |
Bílý Selský jogurt Hollandia | 1/2 hrnku |
Slunečnicový olej | 1/2 hrnku |
Cukr krupice | 1 hrnek |
Vejce | 2 ks |
Prášek do pečiva | 2 lžičky |
Sůl | 1/2 lžičky |
Čerstvá citronová šťáva | 1/4 hrnku |
Kůra z citronu | |
Olej/máslo na vymazání formy | |
Hrubá mouka na vysypání formy |
Postup přípravy
- Troubu si předehřejeme na 170 °C, dortovou formu vymažeme máslem (případně olejem) a vysypeme hrubou moukou.
- Do mísy dáme veškeré sypké ingredience a promícháme je. Vedle si ušleháme jogurt, cukr, vejce, po chvilce přidáme i olej, citronovou šťávu, kůru a pokračujeme ještě pár minut ve šlehání. Nakonec postupně přidáváme sypkou směs a vytvoříme těsto.
- Vzniklé těsto vlijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě 30 – 35 minut.
Tip
Koláč je možné podávat s plátky kandovaného citronu. V hrnci smíchejte jeden díl cukru, jeden díl vody, do roztoku vložte plátky citronu a vařte na mírném ohni 30 – 40 minut. Plátky citronu poté nechte vystydnout, okapat a můžete jimi zdobit koláč.
Vzniklým citronovým sirupem můžeme také lehce potřít povrch koláče.