Citronový koláč

Sladkých teček není nikdy dost! A obzvlášť těch s jogurtem. Příjemnou sladkokyselou chuť našeho hedvábného citronového koláče dotáhnete k dokonalosti přidáním kandovaného citronu. Ale pozor, ze stolu potom zmizí cobydup!
  • 45  min.
  • 8  porcí

Ingredience

Hladká mouka 1,5 hrnku
Bílý Selský jogurt Hollandia 1/2 hrnku
Slunečnicový olej 1/2 hrnku
Cukr krupice 1 hrnek
Vejce 2 ks
Prášek do pečiva 2 lžičky
Sůl 1/2 lžičky
Čerstvá citronová šťáva 1/4 hrnku
Kůra z citronu
Olej/máslo na vymazání formy
Hrubá mouka na vysypání formy

Postup přípravy

  1. Troubu si předehřejeme na 170 °C, dortovou formu vymažeme máslem (případně olejem) a vysypeme hrubou moukou.
  2. Do mísy dáme veškeré sypké ingredience a promícháme je. Vedle si ušleháme jogurt, cukr, vejce, po chvilce přidáme i olej, citronovou šťávu, kůru a pokračujeme ještě pár minut ve šlehání. Nakonec postupně přidáváme sypkou směs a vytvoříme těsto.
  3. Vzniklé těsto vlijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě 30 – 35 minut.

Tip

Koláč je možné podávat s plátky kandovaného citronu. V hrnci smíchejte jeden díl cukru, jeden díl vody, do roztoku vložte plátky citronu a vařte na mírném ohni 30 – 40 minut. Plátky citronu poté nechte vystydnout, okapat a můžete jimi zdobit koláč. Vzniklým citronovým sirupem můžeme také lehce potřít povrch koláče.